За “Неделата на Спортот”

23.09.2022 

И оваа година Ве покануваме да ни се придружите и да бидете дел од отварањето на Европската недела на спортот под нашето препознатливо мото “BeActive”

 
Како и секоја година така и оваа организираме многу рекреативни спортски игри и активности прилагодени за сите возрасти а со тоа сакаме да ја пренесеме огромната придобивка за тоа што значи да си физички активен тоа е нашата цел!
Плоштад кај Млечен ресторан 
Почеток 18 часот
24.09.2022

Супер спортски настан кој е дел од #BEACTIVE програмата 

Локација: Ростуше

Почеток: 10 часот

 

АГЕНДА ЗА НАСТАН ВО РОСТУШЕ

ОПШТИНА МАВРОВО – РОСТУШЕ
Датум: 09.2022 – од 10 : 00 h
Локација: Ростуше
 
– Промовирање на патеката од месноста Велоица до месноста викана ОЛЕЦ ( попатно одмарање на 2 контролни точки )
– Посета на водопадот Дуф.
Вкупно км:
– Патека Велоица – Олец – 2,6 км со D+ од 280м – во двата правци
(денивелација или успон )
– Водопад Дуф – 2,2 км – во двата правци.
ПОТРЕБНО ВРЕМЕ: 3 часа
24.09.2022 BE ACTIVE NIGHT – СТРУМИЦА 

Веруваме дека сите ние сакаме кога некој не мотивира и ни посочува за поквалитетен живот со позитивна мисла исполнет со активности кои ни го подобруваат секојдневието.

 
Водејќи се со таква мисла на 24.09.2022  организираме еден супер настан исполнет со ноќни спортски активности, музика, култура, дегустирање на здрава храна, забава и многу насмевки под мотото #BEACTIVE BY NIGHT.
 

Оваа година Агенцијата за млади и спорт ги организира активностите во прекрасната Струмица со што активностите ќе започнат во 19 часот, во центарот на Струмица каде секој може да дојде и да ужива во прекрасната енергија,  добро друштво и многубројни активности за секој вкус.

24.09.2022 BE ACTIVE ALL DAY
Што ако секое дете може да биде активно на училиште со спорт и игра?
 Што ако на секое училиште му требаше еден ден да го прослави спортот низ Европа?
Дали може да им помогне на студентите да го започнат животот на здравјето?
Ние велиме ДА, затоа на 24 септември 2022 година, Европскиот ден на училишниот спорт, Агенцијата за млади и спорт, Федерацијата училишен спорт, заедно со 40 претставници од општините и 40 основни училишни тимови од млади ќе реализираат 40 локални спортски активности.
 
Европскиот ден на училишниот спорт (ESSD) е училишен ден посветен на забавата, играњето заедно и промовирањето на физичката активност и здравјето за сите.
Тоа е прослава која дава можност училиштата:
 
1. Да го подигнат профилот на физичкото образование и училишниот спорт.
2. Да создадат забава и уживање преку иницијативи за физичка активност за младите
3. Да го промовираат здравјето
4. Да се поттикне социјалната вклученост и да се развијат социјалните компетенции кај нивните ученици.
 
Многу истражувања покажуваат дека да се биде активен ги прави учениците поздрави и подобри ученици во училницата. Училишниот дух се подобрува и со забавни и инклузивни тимски спортови.
 
Следете ги младите тимови во 40 општини и нивните активности кои ќе бидат проследени низ нашите социјални мрежи.
Локација: 40 општини
Време: Цел ден
Клубот за екстремни спортови “Sky Riders”-Прилеп на 24.09.20202 – 25.09.2022 по 7-ми пат ќе ја организира трката “Toptash Downhill Cup” и со тоа ни се придружува во Европската недела на спортот со нивната спортска агенда.
Локацијата каде што ќе се одржува настанот е во близина на резервоарот за водоснабдување Топташ (место викано “Лизгајци”).
Настанот ќе се одвива по следниот распоред:
Сабота 24.09.2022
11:00-16:00 – Тренинг со обезбеден превоз, медицинска екипа и судии
Недела 25.09.2022
10:00-12:00 – Официјален тренинг
12:00-14:00 – Квалификациски спуст
14:00 – Финален (Официјална трка)
Екипата на “Sky Riders” веќе еден месец ја припрема патеката која што секоја година е се поекстремна како што налагаат условите во спортот.
Оваа година се очекуваат околу 60-тина натпреварувачи од Македонија и соседните држави (Србија, Бугарија, Црна Гора, Грција, Албанија и Косово) со што оваа трка станува поатрактивна за најдобрите возачи на балканот.
“Toptash Downhill Cup” ќе биде државно првенство на Македонија и ќе биде бодуван за ранг листата на Велосипедската Федерација на Македонија.
Натреварувачите ќе бидат поделени во 5 категории:
Mini Junior (12-15 години)
Junior (16-18 години)
Elite (19+ години)
Master (30+ години)
Hobby (рекреативци)
На патеката има повеќе атрактивни места каде што публиката може да проследи возачите како ги поминуваат екстремните предели. Како што се 10 метарски скокови, Дропови од карпи, Стрмнини и многу брзи предели каде возачите поминуваа со голема брзина повеќе од 50 km/h.
Локација Прилеп
24-25 Септември

Скокање на јаже

Ајде да се забавуваме и спортуваме!
Скокањето со јаже е дефинитивно една од најзабавните и најефикасни кардио вежби со кои го раздвижувате целото тело.
Дојдете на нашиот настан да спортуваме заедно и да шириме позитивна енергија!

Локација: Гостивар
Време: 19 часот

ПОВЕЌЕ ЗА НАС И НАШАТА МИСИЈА !

Развој на спортот со активно вклучување на граѓаните, индивидуално, институционално унапредување и грижа за здрав живот. #BeActive

Европската недела на спортот🏀 насловена како #BeActive ќе придонесе за развој на спортот во смисла на активно вклучување на граѓаните, индивидуално и институционално унапредување и промовирање на стилови за водење грижа на здрав живот на секој поединец. 🏅Следете не и приклучете ни се во Септември во сите спортски активности што ни ги носи Европската недела на спортот.
 

Развој на спортот со активно вклучување на граѓаните, индивидуално, и нституционално унапредување и грижа за здрав живот. #BeActive